31
Ağu

Tümleşik analiz nedir?

Tümleşik analiz, müşteriye yönelik analiz içeriğini doğrudan bağımsız platformlardan uygulamalara, portallara veya web sitelerine ekleyen işlevi ifade eder. Tümleşik analiz kuruluşların raporları, panoları, modelleri, veri görselleştirmelerini ve diğer iş zekası (BI) biçimlerini tek bir arabirimde tümleştirerek modern bir veri deneyimi sunmasına yardımcı olur. Bu sadeleştirilmiş görünüm analizlerinizin daha net bir görünümünü elde etmenize, daha derin içgörüler oluşturmanıza ve daha hızlı, daha verilere dayalı kararlar vermenize yardımcı olur.

Tümleşik analiz nedir?

Tümleşik analiz araçlarını kullanma

Artık tümleşik analizin nasıl tanımlandığını biliyorsunuz. Ancak, tümleşik analiz ne için kullanılır? Nasıl çalışır ve bununla ne yapabilirsiniz?

Günümüz dijital dünyasında birçok şirket kullanıcıların gereksinim duydukları bilgilere kolayca erişebilecekleri veri tabanlı bir kültür amaçlamaktadır. Ancak, verileri tümleştirme, yönetme, analiz etme, güvenliğini sağlama ve paylaşma sorunları bunu ihtiyaç duydukları ölçekte gerçekleştirmelerini önlemektedir. Tümleşik analiz bu noktada devreye girer.

Kuruluşlar ve bağımsız yazılım satıcıları (ISV’ler) veya yazılım geliştiricileri, mevcut verilerine yeni içerik, verimlilik ve değer eklemek için tümleşik analiz çözümlerine ve yazılımlarına güvenir. Şirketler, tümleşik analiz kullanarak veri kaynaklarını ve BI araçlarını birleştirdiklerinde veriler tek bir tanıdık arabirimden kolaylıkla okunabilir, analiz edilebilir ve veri güvenliği sağlanır. Yazılım şirketleri, oluşturdukları uygulamalara raporlar ve görsel öğeler eklemek için tümleşik raporlama araçlarını kullanarak zaman ve kaynak tasarrufu yapar.

Tümleşik analiz örnekleri

Tümleşik analiz, sistemler arasında geçiş yapmaya gerek olmadan tek bir uygulama içinden birçok self servis BI biçimini yönetme olanağı sunduğundan son kullanıcı açısından da yararlıdır. Daha sezgisel bu iş akışının sonucu olarak, en güncel verilerinizi analiz etmek, paylaşmak ve bu verilerden daha derin içgörüler edinmek hiç olmadığı kadar kolaydır. Tümleşik analizle şunları yapabilirsiniz:

  • Görsel olarak çarpıcı tablolar ve grafikler içeren dinamik ve akıllı raporlar oluşturun ve ekleyin.
  • En güncel performans ölçümlerinizi temel alarak özel panolar, raporlar, görseller ve veri modelleri oluşturun ve tümleştirin.
  • Birden fazla kaynaktan verileri toplayın, ayrıştırın ve tek bir kaynakta birleştirin.
  • Kendi markanızı taşıyan, beyaz etiketli kullanıcı arabiriminde veri sunumunun görünümünü özelleştirin.
  • Geçmiş sektör verileriyle karşılaştırmalı değerlendirme testleri gerçekleştirin.
  • Tüm kullanıcılar için self servis veya özel BI analizini etkinleştirin.
  • Mobil raporlamaya güvenli ve güvenilir erişim sağlayın.
  • Kullanıcı erişimini izleyerek ve uyumluluk standartlarına uyarak hassas verileri koruyun.

Tümleşik analizin avantajları

Verilere uygun erişim sayesinde daha doğru kararlar, daha fazla verimlilik ve bir çok başka avantaj elde edilir. Analizlerinizi BI ile tümleştirmeyi düşünmenizi gerektirecek bazı nedenler aşağı belirtilmiştir:

  • Geliştirme süresi ve kaynaklardan tasarruf Ürün takımları, içeriği kendileri oluşturmak yerine analizleri ekleyerek, pazara daha hızlı giriş yapmalarına olanak tanıyan temel özellikleri oluşturmaya odaklanabilir. Otomatik izleme ve dağıtım araçları, maliyet ve kaynak kullanımının azaltılmasına da yardımcı olabilir.
  • Kullanıcıların verilere daha kolay erişmesini sağlama Birçok tümleşik BI platformu, gerekli olan öğeleri bir analist isteğinde bulunmadan elde edebilmeniz için uygulama içi, self servis analiz ve AI özellikleri sunar. Bu şekilde, daha yüksek veri bilinirliği, daha derin içgörüler ve veri temelli bir kültür geliştirme olanağı sunulur.
  • Daha modern bir veri deneyimine yükseltin Çok çeşitli özelliklere sahip raporlar ve panolar, verilerinizle daha kapsamlı şekilde etkileşim kurma olanağı tanır. Bu, daha anlamlı içgörüler, daha yüksek müşteri memnuniyeti ve diğerlerine göre öne çıkan bir uygulama içi deneyim elde edilmesini sağlar.
  • Üretkenliği artırın Analizlerinizin tümü tek bir arabirimde bulunduğundan artık gereksinim duyduğunuz öğeleri bulmak için farklı platformlar arasında geçiş yapmanız gerekmez. Bu durum, üretkenlikte artış, daha fazla değer ve daha yüksek yatırım getirisi sağlar.

Tümleştirilmiş BI ile geleneksel BI arasındaki fark nedir?

Geleneksel BI, bir veya daha fazla kaynaktan verileri toplayan, dönüştüren, araştıran, görselleştiren, modelleyen ve verilerin güvenliğini sağlayan araçlar veya işlemler grubudur. Geçmişte, bu araçlar ve işlemler özellikle veri analistleri tarafından büyük veri kümelerindeki eğilimleri programlama yoluyla ortaya çıkarmak amacıyla kullanılıyordu ancak günümüzün daha modern platformları işletme kullanıcılarına yönelik daha iyi self servis seçenekleri sunuyor. Türetilen içgörüler kuruluş genelinde raporlar, panolar, tablolar ve grafikler biçiminde paylaşılabiliyor.

Tümleşik BI, geleneksel BI’nın tüm avantajlarını sunmanın yanı sıra içeriği kullanıcıların zaten güvendiği uygulamaların içine yerleştirerek içeriğe erişimi genişletiyor. Örneğin bir satış takımı bir CRM sistemi, mesajlaşma uygulaması veya dahili bir aracın içine bir akış ekleyerek en yeni ölçümlerinin tümünün tek bir yerde bulunmasını sağlayabilir. Bu, verileri bir dizi bağlı, uygulama içi tümleştirmeye açar ve takımınızın yeni, güçlü araçları kullanarak daha verimli şekilde işbirliği yapmasını sağlar.

Tümleşik analiz ve API yönetimi

Tümleşik analiz, uygulama programlama arabirimleri veya başka bir deyişle API’ler olmadan gerçekleştirilemezdi. API’ler uygulamaların çeşitli protokol istekleri aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurmasına olanak tanır. Bu, araçları kendiniz oluşturmak zorunda kalmadan üçüncü taraf bileşenleri sisteminize ekleme olanağı sağlar. Ayrıca, iki sistemin bağlı kalmasını sağlar ve böylece bir uçta kodda yapılan değişiklikler diğer uca güvenli ve güvenilir şekilde iletilir.

Günümüzün en yenilikçi kuruluşları iş akışlarını sadeleştirmek, büyümeyi desteklemek ve daha hızlı yenilik yapmak için API merkezli bir mimariyi benimsemektedir. Bunun nedeni API’lerin uygulamalara tümleştirmeler biçiminde yeni işlevler ekleyerek ekstra değer, esneklik ve güvenlik sunmasıdır. Tümleştirmeler, arabirimin görünümüne göre veri kaynakları, panolar, raporlar ve diğer eklentiler gibi BI içeriklerinin nasıl ekleneceğini, yönetileceğini, otomatikleştirileceğini ve özelleştirilebileceğini belirler. Ayrıca içeriklerin birbirleriyle nasıl etkileşim kurduğunu da belirler. Bu genellikle, uygulamaya sunucu tarafındaki bilgilere erişim izni veren bir belirteç oluşturularak gerçekleştirilir. Erişim izni verildikten sonra bilgiler istemci tarafına kopyalanır.

Büyük kuruluşlar, günlük işlemlerinde yüzlerce ve hatta binlerce dahili ve harici API kullanır. Etkin API yönetimi, trafiği en iyi duruma getirme, çoklu oturum açma (SSO) gibi özelliklerle kullanıcı kimliklerini doğrulama, güvenlik ve uyumluluk gereksinimlerini karşılama ve yeni API’leri hızlı şekilde dağıtma açısından büyük öneme sahiptir. Bunların tümü tümleştirilmiş bir deneyim oluştururken dikkate almanız gereken temel unsurlardır.

Tümleşik analiz uygulama

Tümleşik analiz çözümü tasarlarken ve kullanırken, kuruluşunuzun üst düzey iş hedeflerini, kuruluşunuzun yapısını ve boyutunu tanımlayarak başlayın. Kuruluşunuzun operasyonel süreçlerini sadeleştirmek ya da uygulamanızı pazara daha hızlı sunmak mı istiyorsunuz? Tüm veri kaynaklarınızı ve araçlarınızı bir CRM’de birleştirmek mi istiyorsunuz? Veya müşterilerinize kullanıma hazır analiz özellikleri mi sunuyorsunuz?

Son kullanıcıları da göz önünde bulundurmanız gerekecektir. Son kullanıcılarınız kim? Bunlar, karşılaştıkları verilerle nasıl etkileşim kurabilirler? Hangi özellikler kullanıcılara en fazla değeri sunabilir? Bu, müşterilerinizin gereksinimlerine uygun kullanıcı deneyimlerini sunmanıza yardımcı olacaktır.

Ardından nelerin işe yaradığını, nelerin geliştirilebileceğini ve bu özelliklerin dahili olarak mı oluşturulacağını yoksa kullanıma hazır bir çözüm mü satın alınacağını belirlemek üzere geçerli altyapınızı değerlendirin. Oluşturma ve satın alma kararı; istenen ürün işlevi, zamanlama, bütçe, kaynak kullanılabilirliği ve genel yatırım getirisi gibi çeşitli etkenlere bağlıdır. Her kuruluşun gereksinimleri farklıdır ancak satın almayı seçerseniz kolay tümleştirme için API tümleştirmeleri sunan BI çözümlerini inceleyebilirsiniz.

Son olarak güvenlik, kimlik doğrulaması ve veri koruma için plan yapmanız gerekir. Verilere erişimin dahili kullanıcılar ve harici kullanıcılar için nasıl yönetileceğini ve kullanılacak kimlik doğrulaması yöntemini değerlendirin. API bağlantılarının güvenliğini nasıl sağlayacağınızı, trafik akışının nasıl yönetileceğini belirleyin ve gerekirse şifrelemeyi etkinleştirin. Ayrıca, BI içeriğinizin seçtiğiniz bölgelerdeki veri yerleşimi ve uyumluluk gereksinimlerini karşıladığından emin olun.

Tümleşik analiz çözümleri ve yazılımı

Artık nasıl başlayacağınızı öğrendiğinize göre tümleşik analiz çözümleri ve yazılımlarına ilişkin önerilere bakalım. Gereksinimlerinizin yapısı ve karmaşıklığı, hangi araç ve teknolojilere yatırım yapılacağını belirlemeye yardımcı olacaktır ve bu nedenle araştırma yapmanız gerekebilir.

Öncelikle, başlamak için bağımsız bir BI çözümü gerekir. Bu çözüm, üçüncü taraf veri kaynaklarını bir araya getirme ve bu verileri güvenlik araçlarıyla koruma yeteneğine sahip olmalıdır. En önemlisi, kullanıcılarınızın gereksinim duydukları verilere, araçlara ve içgörülere erişebilmesini sağlamalıdır. Power BI gibi bir masaüstü çözümü, sezgisel bir arabirimi güçlü analizlerle bir araya getirerek etkileşimli raporlar, veri görselleştirmeleri ve modeller oluşturmanıza, analiz etmenize ve paylaşmanıza olanak tanır. Ayrıca, kuruluşunuzun altyapı gereksinimlerine bağlı olarak yukarı ve aşağı ölçeklenebilir.

BI çözümünüzü değerlendirdikten sonraki adım, tümleştirme için kullanım örneğinizi oluşturmaktır. Kuruluşunuz için ekleme yapmak istiyorsanız, özellikle dahili kullanıcılara yönelik hazırlanmış bulut çözümlerine bakabilirsiniz. Bu senaryoda, eklenen içeriğe erişebilmek için her kullanıcının bir lisansı olmalıdır. Kullanıcılar dahili uygulamada veya araçta oturum açtıklarında oturum kimlik bilgileri istenir. Büyük kuruluşlar, gereksinimlerinin uygun ölçekte karşılandığından emin olmak için tümleştirme özelliklerine sahip Power BI Premium gibi bir kurumsal sınıf bulut çözümünü değerlendirmelidir.

Müşterileriniz için ekleme yapmak istiyorsanız, harici kullanıcıların lisans veya oturum açma kimlik bilgileri olmadan tümleştirilmiş içeriğe erişebilecekleri çözümleri inceleyebilirsiniz. Bu senaryoda, BI çözümü uygulamanın yerleşik özelliği olarak beyaz etiketlenmiştir. Yazılım şirketleri, kullanıcılarına değer sunmanın yanı sıra geliştirme süresi, maliyet ve kaynaktan tasarruf edebilmek için Power BI Embedded gibi özellikle beyaz etiketlemeye uygun şekilde geliştirilmiş bulut tabanlı tümleşik analiz çözümlerini araştırmalıdır.

 

Bizi LinkedIn‘den takip edebilirsiniz